0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Hoogwaardige kwaliteit
Levering binnen 1-2 werkdagen
Goedkoopste van Nederland
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Wij staan klaar om je te voorzien van advies op maat."

Dit moet je weten over bouwhekken

Bouwhekken definiëren niet alleen de grenzen van een project, maar dragen ook bij aan de veiligheid, mobiliteit en aan het gehele succes van een project. Om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze (qua bouwhekken) maakt voor jouw project, zijn er een aantal relevante elementen waar je rekening mee moet houden. Denk aan verschillende formaten en type bouwhekken, de mogelijkheden om een toegangspoort te maken en een reële inschatting te maken van de kans op omvallen van bouwhekken.

Verschillende formaten bouwhekken

De afmetingen van bouwhekken variëren. Een traditioneel, standaard bouwhek heeft een hoogte van 2 meter en is 3.50 meter breed. Een variant hierop is het lage bouwhek. Dit bouwhek heeft standaard dezelfde breedte als een traditioneel bouwhek, maar is minder hoog (1.10 meter of 1.20 meter). Lage bouwhekken worden doorgaans gebruikt als opzethek voor een extra hoge afzetting of als alternatief voor dranghekken om een lage afzetting te maken.

Daarnaast zijn er bouwhekken die in de breedte een afwijkende maat hebben. Deze smalle bouwhekken hebben dezelfde standaard hoogte als een traditioneel bouwhek (2 meter), maar hebben een breedte van 2.15 – 2.20 meter. Het voordeel van een smal bouwhek is dat deze ruimtebesparend is en daarmee ook het vervoeren en opslaan eenvoudiger maakt.

Verschillende bouwhekken

Zijn de standaard formaten bouwhekken niet de juiste oplossing voor jouw project? Dan is het mogelijk om in overleg bouwhekken op maat te laten maken. Op deze manier is er voor elk vraagstuk een passende oplossing.

Ieder project een eigen type bouwhek

Hoewel veel projecten op elkaar lijken, heeft ieder project zijn eigen eisen voor wat betreft de afscherming. De mate van veiligheid of beveiliging bepaalt vaak de keuze voor een specifiek bouwhek. Hierbij kun je onder andere denken aan de veiligheid van mensen -werknemers, publiek, omwonenden, leveranciers, passanten- of verkeer op de weg rond het project. En de beveiliging van waardevolle (bouw)materialen en machines. Tot slot speelt ook het budget een grote rol.

Voorbeelden waarvoor een type bouwhek wordt ingezet:

  • Bouwhek Budget: braakliggende terrein, landelijk gebieden, projecten waarbij geen waardevolle materialen op het terrein liggen, kortlopende projecten, projecten met een beperkt budget of waarbij de bouwhekken na het project worden afgeschreven.
    De bouwhekken blijven gedurende het project op dezelfde plaats staan.

  • Bouwhek Professioneel: elk project waarbij wat meer budget is voor bouwhekken.
    De bouwhekken kunnen gedurende het project prima verplaatst worden.

  • Bouwhek Anti-Climb: evenementen, projecten waarbij je dieven echt buiten de deur wil houde, projecten waarbij er voldoende budget is voor goede bouwhekken.

  • Bouwhek MOBI en bouwhek MOBI - light: langlopende projecten, bedrijven die werken met een groter budget voor kwalitatief sterk en betrouwbaar materiaal.

  • Bouwhek City Fence: stedelijke gebieden waarbij het verkeer niet mag worden afgeleid en omwonende en passanten gerust een kijkje mogen nemen.

  • Bouwhek MOBI 110 H en bouwhek 120: evenementen, projecten waarbij lage of extra hoge afzetting nodig is, opzethek met reclame of belangrijke informatie die zichtbaar moet zijn voor het publiek, alternatief voor dranghekken.

  • Bouwhek MOBI 215 B en bouwhek 220: locaties waarbij de ruimte om een afzetting te maken beperkt is. Door deze type bouwhekken te combineren met normale bredere bouwhekken ben je flexibeler qua oplossingen het transport is mogelijk in de breedte van de oplegger.

De mogelijkheden van een toegangspoort

Een toegangspoort geeft eenvoudig toegang tot het project en verhoogt de veiligheid op het terrein. Niet iedereen kan zomaar meer het terrein op komen waarmee het risico op diefstal, vandalisme en ongevallen sterk wordt verlaagd.

Een toegangspoort creëren kan op verschillende manieren; zo is er een poortsysteem set, een enkele deur, een dubbele deur, een schuifpoort, een elektrische schuifpoort en een vluchtpoort.

  • Een poortsysteem set bestaat uit een scharnier, een bouwhekslot en een loopwiel waarmee je van een los bouwhek gemakkelijk een toegangspoort kunt maken. Hiermee creëer je op een goedkope manier een toegang in je hekwerk.

  • Bouwhek enkele deur en bouwhek dubbele deur zijn beide kant-en-klare toegangspoorten inclusief scharnieren en vergrendeling. Beide toegangspoorten zijn ook verkrijgbaar als anti-climb toegangspoort. Hiermee creëer je een vlotte doorgang die iets meer kost.

  • Een schuifpoort is een breed hek voor een ruime toegang. En is zowel als handbediende variant verkrijgbaar als volledig elektrisch aangedreven. De elektrische schuifpoort kan worden bediend met een afstandsbediening. Zo kun je groot vrachtverkeer en leveranciers soepel toegang geven tot het terrein.

Veiligheid voor medewerkers en bezoekers

Bouwhek vluchtpoort

Vaak wordt er wel nagedacht over het creëren van een toegangspoort, maar wordt het snel en veilig kunnen verlaten van een terrein over het hoofd gezien. Iets wat bij noodsituaties van levensbelang kan zijn.

Met een goede vluchtpoort ben je verzekerd van een efficiënte nooduitgang bij eventuele noodsituaties. Een vluchtpoort heeft aan slechts één zijde een deurklink die je te allen tijde kunt gebruiken als vluchten noodzakelijk is. De buitenzijde van de vluchtdeur heeft een grote stalen plaat zodat het onmogelijk is om vanaf die zijde toegang tot het terrein te krijgen.

De stabiliteit van bouwhekken

Tenslotte is ‘de kans op omvallen van bouwhekken’ een belangrijk element om rekening mee te houden. Op bepaalde locaties en situaties is de kans op omvallen van bouwhekken nu eenmaal groter en kunnen de gevolgen hiervan aanzienlijk zijn. Niet alleen kunnen de bouwhekken dusdanig beschadigd raken zodat je nieuwe moet aanschaffen, ook diefstal en vandalisme met alle financiële gevolgen liggen op de loer wanneer bouwhekken zijn omgevallen. En het meest ernstige gevolg van omvallende bouwhekken: onschuldige voorbijgangers kunnen gewond raken of zelfs blijvend letsel oplopen. Iets wat je zeker niet wil!

Om het omvallen van bouwhekken te voorkomen kun je bouwhek schoren plaatsen. Dit zijn verzinkte stalen buizen met een gebogen en geknepen uiteinden, die dwars (onder een hoek van 45 graden) ten opzichte van de bouwhekken worden geplaatst om maximale steun aan het hekwerk te bieden.

Een alternatief om de kans tot omvallen van bouwhekken te verkleinen is te kiezen voor een semi permanente opstelling. Hierbij worden bouwhekken gekoppeld aan lange stalen buizen die de grond in zijn geslagen. Deze semi permanente opstelling zorgt voor een strakke en stabiele hekwerklijn die niet omwaait.

De juiste keuze maken

Door de juiste bouwhekken te gebruiken kun je een terrein beter beveiligen en veiliger maken. Dit draagt bij aan het welzijn van je werknemers, publiek, passanten en leveranciers én draagt bij aan de algemene beveiliging van het terrein.

Heb je advies nodig voor jouw project, neem dan contact op met ons team.