0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Hoogwaardige kwaliteit
Levering binnen 1-2 werkdagen
Goedkoopste van Nederland
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Wij staan klaar om je te voorzien van advies op maat."

Hoe kies ik het juiste bouwhek

Het kiezen van het juiste bouwhek kan lastig zijn. Niet alleen door de ruime keuze aan bouwhekken, maar mogelijk ook doordat je niet helemaal thuis bent in het product. Om tot de juiste keuze bouwhek te komen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog nemen we je stap voor stap mee en lichten alle factoren toe. Zo kun je voor jouw project het beste bouwhek kiezen.

Kwaliteit van het bouwhek

Bouwhekken zijn grofweg te verdelen in twee categorieën; voor-verzinkte bouwhekken en na-verzinkte bouwhekken. De termen ‘voor-verzinkt’ en ‘na-verzinkt’ verwijzen in de eerste plaats naar de behandeling van een bouwhek tijdens het productieproces en bepalen mede de levensduur van het bouwhek. In de tweede plaats zegt het ook iets over de gebruikte ruwe materialen en de lasprocedure.

Verzinken van een bouwhek zegt veel over de kwaliteit

Een voor-verzinkt bouwhek betekent doorgaans dat het bouwhek uit voor-verzinkte dunne materialen is geproduceerd. De zinklaag is minimaal aanwezig en de gebruikte ruwe materialen zijn meestal van een dunnere kwaliteit in vergelijking met na-verzinkte bouwhekken. Daarbij wordt een voor-verzinkt bouwhek machinaal met een weerstandslas in elkaar gezet. Bij deze snelle en voordelige lasprocedure smelt alleen het zink en een klein deel van het materiaal samen. Dit resulteert in een kwalitatief minder sterke lasnaad.

Zodra het bouwhek in elkaar is gezet, vindt er soms nog een nabehandeling plaats. Mogelijke kleine beschadigingen aan het voor-verzinkte materiaal worden hiermee opgelost, maar blijven kwetsbaar. Op de lange termijn kunnen deze kleine beschadigingen bijvoorbeeld leiden tot corrosie (roestvorming) en dat heeft een negatieve invloed op de levensduur.

Schema voor-verzinkte bouwhekken

Een na-verzinkt bouwhek wordt eerst uit ruw onbehandeld dik materiaal (de diameter van de buizen en draden is groter) in elkaar gezet waarbij ruwe oneffenheden direct worden bijgewerkt. De verschillende onderdelen worden via een handmatig lasproces aan elkaar vast gezet. Tijdens dit lasproces wordt extra materiaal (lasdraad) toegevoegd die samensmelt tot een solide lasnaad. Hiermee is de lasnaad minstens even sterk als de rest van het bouwhek.

Na het lasproces wordt het bouwhek in zijn geheel in een zinkbad gedompeld (na-verzinken). Het bouwhek krijgt hierdoor een dikke zinklaag in tegenstelling tot de minimale zinklaag bij voor-verzinkte bouwhekken. Oók de laspunten krijgen een dikke zinklaag. Dit zorgt ervoor dat een na-verzinkt bouwhek beter bestand is tegen de verschillende weersinvloeden en een langere levensduur heeft.

Overzicht na-verzinkte bouwhekken

Extra verstevigingen in bouwhekken

Bouwhekken kunnen zichtbaar extra toevoegingen hebben zoals een middenbuis en/of hoekverstevigingen die de constructie van het bouwhek extra stevigheid geven. Over het algemeen geldt dat hoe meer verstevigingen een bouwhek heeft, des te beter de kwaliteit van het bouwhek is. Met name bij voor-verzinkte bouwhekken hebben deze extra verstevigingen een grote meerwaarde op de kwaliteit en duurzaamheid van het bouwhek.

Type project en project locatie

Bij het maken van de juiste keuze voor een bouwhek is het belangrijk om na te gaan welk doel het bouwhek heeft, met andere woorden, wat ga je afzetten? Een bouwplaats, een evenement zoals een festival, een braakliggend terrein, een deel van een woonwijk of een stedelijk project. Voor ieder project is een passend bouwhek.

Om kort een aantal situaties te schetsen:

Het afschermen van een bouwplaats vraagt doorgaans om een degelijke afzetting, die een langere periode kan blijven staan en tegen een stootje kan. Zoals bouwhek professioneel en bouwhek MOBI.

Om een evenemententerrein goed af te schermen wordt vaak een combinatie van anti-overklim bouwhekken en lage bouwhekken gebruikt. Een anti-overklim bouwhek voorkomt dat enthousiaste fans stiekem over de hekken klimmen. En door het lage bouwhek bovenop het bouwhek te plaatsen, krijg je extra hoog hekwerk, wat overklimmen nog onaantrekkelijker maakt.

Voor een braakliggend terrein zonder waardevolle materialen is een eenvoudig bouwhek, zoals bouwhek budget, vaak al een geschikte oplossing.

City fence bouwhek

Tenslotte kunnen er voor een project in een deel van een woonwijk of de binnenstad specifieke eisen zijn voor wat betreft het afschermen van het project. Zo worden city-fence bouwhekken meestal in stedelijke gebieden gebruikt. De onderzijde van het bouwhek is dicht en voorkomt dat voorbij rijdend verkeer wordt afgeleid. Terwijl nieuwsgierige omwonende eenvoudig een kijkje kunnen nemen door het open hekwerk aan de bovenzijde van het bouwhek.

Afwijkende bouwhekken qua formaat

Om flexibel in te kunnen spelen op de verschillende projectlocaties en eisen die een project heeft, zijn er ook bouwhekken met afwijkende afmetingen. Zo kan de hoogte en de breedte van een bouwhek variëren. Lage bouwhekken zijn bouwhek 120 en bouwhek MOBI 110 H. Smalle bouwhekken zijn bouwhek 220 en bouwhek MOBI 215 B.

Lage bouwhekken hebben dezelfde breedtemaat (3.50 meter breed) als normale bouwhekken, maar zijn minder hoog (1.10 meter of 1.20 meter hoog). De compacte afmetingen maakt dat dit bouwhek makkelijk te plaatsen en te vervoeren is. Lage bouwhekken worden vaak als alternatief voor dranghekken gebruikt of om extra hoog tijdelijk hekwerk mee te maken. Dan wordt het lage bouwhek bovenop een normaal bouwhek geplaatst.

Smalle bouwhekken hebben juist dezelfde hoogtemaat (2.00 meter hoog) als normale bouwhekken, maar zijn minder breed (2.20 meter breed). Een smal bouwhek is ideaal wanneer de ruimte beperkt is, om kleine openingen in tijdelijk hekwerk mee ‘op te vullen’ of om bijvoorbeeld een PA-toren of een zogenaamde 'layher constructie' mee te maken.

Bouwhek smal en bouwhek laag

Looptijd van het project

De looptijd van het project is ook een belangrijk aspect in het maken van de juiste keuze qua bouwhek. Voor projecten die maximaal 1 jaar duren zijn er bouwhekken met een goede prijs-kwaliteit verhouding, zoals bouwhek professioneel en bouwhek Anti-Climb. Voor kortlopende projecten is het niet altijd nodig om de beste kwaliteit bouwhekken te gebruiken, simpelweg omdat ze niet heel lang worden gebruikt. Een goedkoper alternatief volstaat dan ook. 

Voor langdurige projecten ben je vaak meer gebaat bij hoge kwaliteit bouwhekken. Zoals bouwhek MOBI en bouwhek MOBI light, die al die tijd alle (weers)omstandigheden kunnen doorstaan zonder defecten. Deze bouwhekken kunnen levenslang worden ingezet, mits ze goed worden geplaatst en onderhouden.

Eenmalig gebruik of veelvuldig gebruik

Hoe vaak ga je het bouwhek gebruiken? Wanneer je met enige regelmaat bouwhekken nodig hebt en je bouwhekken meerdere projecten moet kunnen gebruiken. Kies dan altijd voor een hoge kwaliteit na-verzinkt bouwhek die tegen een stootje kan en zijn vorm niet verliest als die voor de zoveelste keer over een projectterrein wordt versleept.

Bij (eenmalige) projecten waar bouwhekken in één keer op de juiste plek staan en er weinig tot niet met de bouwhekken hoeft te worden gesleept, dan is doorgaans een goedkoper bouwhek een aantrekkelijker alternatief. Houd hierbij wel altijd in je achterhoofd dat deze bouwhekken minder ‘hufter-proof’ zijn en vaak al afgeschreven worden tijdens het project.

NB. Heb je voor één keer goede bouwhekken nodig? Dan kan bouwhekken huren ook een goede oplossing zijn. Dan ben je meteen verzekerd van de juiste bouwhekken, zonder gedoe.

Hoe waardevol is je project

Ten slotte, misschien wel de meest belangrijke factor bij het maken van de keuze voor het juiste bouwhek, liggen er kostbare materialen en machines op het terrein? Dan wil je vanzelfsprekend dat het hekwerk extra beveiliging biedt tegen diefstal. Diefstal van materialen en machines levert niet alleen extra kosten op, het vertraagt de ontwikkeling van het project ook nog eens enorm. Wat ook nog eens extra kosten met zich mee brengt. Goede anti-overklim bouwhekken of extra hoog hekwerk kan in dit geval de juiste oplossing zijn.

Wil je echt verzekerd zijn van de beste beveiliging van jouw project? Kies dan voor actieve camerabeveiliging in samenwerking met Kooi.