0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Hoogwaardige kwaliteit
Levering binnen 1-2 werkdagen
Goedkoopste van Nederland
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Wij staan klaar om je te voorzien van advies op maat."

Kies je een voor- of na-verzinkt bouwhek

Op het eerste gezicht lijken alle bouwhekken op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Niet alleen qua afmetingen, maar ook in de kwaliteit van de hekken. De kwaliteit van een bouwhek bepaald vaak waarvoor een bouwhek kan worden ingezet. Wanneer je bijvoorbeeld een groot en belangrijk project moet afzetten, wil je blind kunnen vertrouwen op je tijdelijk hekwerk en kies je voor de beste kwaliteit. Heb je een braakliggend terrein waarvoor slechts een ‘laag beveiligingsniveau’ nodig is kun je met gemak bouwhekken van een lagere kwaliteit gebruiken.;

Goede kwaliteit hangt af van de manier waarop een bouwhek wordt gefabriceerd. Dit zit hem in de ruwe materialen die worden verwerkt, extra verstevigingen, de behandeling die het bouwhek krijgt en de lastechniek die wordt gebruikt tijdens het productieproces. Dit resulteert in twee verschillende type/soorten bouwhekken; een voor-verzinkt bouwhek en een na-verzinkt bouwhek. En dit fabricageproces zegt veel over de levensduur en kwaliteit van een bouwhek 

Maar wat houden deze termen precies in en welke optie is het meest geschikt voor jouw project?

Optie 1: voor-verzinkte bouwhekken

Om te beginnen, de voor-verzinkte bouwhekken. Voor-verzinkte bouwhekken worden doorgaans machinaal geproduceerd. De dunne ruwe materialen die gebruikt worden, worden vooraf voorzien van een dun laagje zink (vandaar de term voor-verzinkt), waarna ze machinaal met een weerstandslas in elkaar worden gezet. Bij dit machinale lasproces smelt alleen het zink en een klein deel van het materiaal samen. Het resultaat, een kwalitatief minder sterke lasnaad. Dit in tegenstelling tot een na-verzinkt bouwhek, waarbij er extra materiaal wordt toegevoegd aan de lasnaad.

Wanneer het voor-verzinkte bouwhek in elkaar zit, vindt er steekproefsgewijs controle plaats en worden kleine beschadiging bijgewerkt. Helaas blijven de lasnaden en andere onregelmatigheden altijd een kwetsbaar punt en kunnen op de langere termijn leiden tot roestvorming (corrosie), wat weer een negatieve invloed heeft op de duurzaamheid van het bouwhek.

Het snelle en voordelige proces waarmee voor-verzinkte bouwhekken worden geproduceerd levert desondanks een licht gewicht bouwhek die goed hanteerbaar is en tegelijkertijd aantrekkelijk geprijsd.

Voor-verzinkte bouwhekken

Optie 2: na-verzinkte bouwhekken

De na-verzinkte bouwhekken worden, in tegenstelling tot machinaal geproduceerde voor-verzinkte bouwhekken, met de hand gefabriceerd. De ruwe materialen waaruit na-verzinkte bouwhekken worden gemaakt hebben een grotere en dikkere diameter en worden ‘onbehandeld’ met de hand aan elkaar gelast. Tijdens het lasproces wordt extra materiaal (lasdraad) toegevoegd, waardoor een sterke solide lasnaad ontstaat. Als er door het montage proces oneffenheden zijn ontstaan worden deze eerst bijgewerkt voordat het bouwhek in zijn geheel in een zinkbad wordt gelegd en het thermisch verzinkt wordt. Dit proces heeft als doel om het bouwhek een sterke en dikke zinklaag te geven, waardoor hij beter bestand is tegen een stootje, verschillende weersinvloeden en een langere levensduur heeft.

De zeer goede kwaliteit en stevigheid van na-verzinkte bouwhekken wordt extra verhoogd door de toevoeging van hoekverstevigingen en/of een middenbuis. Uiteraard worden deze toevoegingen aangebracht voordat het bouwhek in het zinkbad wordt gelegd. Dit alles maakt een na-verzinkt bouwhek ‘hufter-proof’ en qua gewicht een stuk zwaarder dan zijn lichtere (voor-verzinkte) broertje.

Na-verzinkte bouwhekken

Wanneer gebruik je welk type bouwhek

Nu het verschil tussen beide type bouwhekken helder is, is het praktisch om te weten welk hek wanneer wordt ingezet.

  • Op basis van ervaring weten we dat voor-verzinkte bouwhekken meestal worden ingezet bij eenmalige of kortlopende projecten waarbij de eisen die aan een bouwhek worden gesteld minder van belang zijn. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld geen waardevolle machines of materialen aanwezig zijn op het afgezette terrein of wanneer het bijvoorbeeld om een braakliggend terrein gaat.

  • Een lichter en voordeliger voor-verzinkt bouwhek is dan een prima keuze. Bijkomend voordeel is dat het bouwhek, door zijn lichte gewicht, makkelijk hanteerbaar is en je dus in een redelijk rap tempo het tijdelijk hekwerk kunt opbouwen en weer weghalen als het project voorbij is. Schoor je een rij voor-verzinkte bouwhekken goed en/of zet je ze als een semi-permanente opstelling neer, dan kun je dit type bouwhek ook gebruiken voor projecten die iets meer beveiliging vragen.

  • De sterke na-verzinkte bouwhekken worden meestal ingezet om vaker dan één keer te kunnen gebruiken en bij projecten met hoge (beveiligings)eisen. Het bouwhek vraagt dan om een betere kwaliteit en moet voldoen aan andere criteria zoals; een langere levensduur, duurzaamheid, niet doorbuigend en grotere belastbaarheid om bijvoorbeeld bouwhekdoeken te kunnen dragen.

  • Ook kies je voor na-verzinkte bouwhekken bij projecten waarbij waardevolle materialen en machines of diefstal gevoelige materialen op het terrein aanwezig zijn. Maar bijvoorbeeld ook bij projecten die absoluut geen bouwvertraging mogen oplopen of waarbij er geen onbevoegden het terrein om mogen vanwege gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn.

De keuze voor na-verzinkte bouwhekken kan ook simpel liggen bij het feit dat alleen dit bouwhek sterk genoeg is om bouwhekdoeken te kunnen dragen. Bij het gebruik van bouwhekdoeken is het namelijk van belang dat dit gebeurt op een kwalitatief sterk bouwhek. Doe je dit niet, dan is de kans zeer groot dat bij een kleine windvlaag het bouwhek al verbuigt en dusdanig beschadigd dat je het bouwhek niet meer kunt gebruiken en dus zult moeten vervangen. 

Welke type bouwhek moet je kiezen

De keuze tussen voor- of na-verzinkte bouwhekken hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, levensduurverwachting en beveiligingseisen. Als je op zoek bent naar een bouwhek met een lange levensduur en optimale bescherming tegen corrosie, is een na-verzinkt bouwhek de beste keuze. Aan de andere kant, als kostenbesparing belangrijk is en je bereid bent om mogelijk iets meer onderhoud te plegen, is een voor-verzinkt bouwhek een prima optie.

In beide gevallen is het belangrijk om te kiezen voor het type bouwhek die aan de vereisten van jouw project voldoet.